Горим калории, докато си почиваме! Но достатъчно ли е това?

Fairchart.bg - Блог > Статии > Мисли за живота > Горим калории, докато си почиваме! Но достатъчно ли е това?
Горим калории, докато си почиваме! Но достатъчно ли е това?

   Колкото и да ни се иска да сме във форма, да спортуваме редовно, да спазваме хранителен режим и общо взето – да правим нужното, за да изгорим излишните мазнини, нещата не винаги протичат според плана.

  Всички сме имали дни, в които „гордо“ можем да заявим, че не сме свършили нищо продуктивно. Подремваме на дивана, разцъкваме програмите на телевизора или сме втренчили поглед в телефона…

  Но имам новина за вас! Знаете ли, че дори да сме напълно неподвижни и да бездействаме, тялото ни работи здраво и все пак гори калории. Броят калории, изгорени по време на покой се нарича „базов метаболизъм“. Това е количеството калории, които гори тялото, просто за да се поддържа живо – за дишане, кръвообращение и т.н.

  И ако спрем до тук, много от вас ще си кажат „Супер, не правя нищо и пак горя излишни калории!“ Само че не е точно така. Ще обясня след малко. Сега, нека разберем колко точно калории можем да изгорим без да правим нищо.

Калориите

   Знаем, че за да работим за отслабване, трябва да изгаряме повече калории, отколкото приемаме с храната. А за да поддържаме теглото си, калориите, които приемаме и тези, които горим, трябва да са в относителен баланс.

   Проблемът е, че докато мързелуват, много хора обичат и да си похапват повечко. А това поставя тялото в ситуация, в която бива заредено с повече калории от храната, от колкото са му нужни, за да поддържа своя базов метаболизъм. Излишните калории то натрупва като запас, а за нас този запас се изразява в натрупване на мазнини и затлъстяване.

   Ето защо наднорменото тегло е толкова голям проблем в днешно време – много хора водят заседнал начин на живот, но не коригират хранителните си навици, за да отговарят на него. Това често води до редица други проблеми:

Движението

   Да вземем за пример добре позната препоръка да се правят 10,000 крачки на ден, или около 6 км. Това е ниво на физическа активност, достатъчно да поддържа тялото активно и да позволи приема на нормално количество храна, без това да се отрази значително на фигурата. Стига да не прекалявате.

   Но повечето хора изобщо не изпълняват този минимум, а често се въртят около 4000-4500 крачки дневно. Това е по-малко от половината на препоръчаното. А за да запазите телосложението си и да избегнете затлъстяване при толкова ниска физическа активност е трудно. Калориите, които можете да поемете без последствия също са малко. По малко от колкото би ви се искало. Дори да се храните добре и да балансирате успешно източниците на белтъчини, въглехидрати и мазнини в храната си, ако тя ви зарежда с повече калории, от колкото горите, ще натрупате тегло. И освен ако не тренирате усилено, за да качите мускулна маса например, това тегло в общия случай ще е от мазнини.

Достатъчно ли е

   Всъщност, не трябва да разчитате само на базовия си метаболизъм – той ще поддържа тялото живо, но нищо повече – няма да ви осигури стегната и оформена фигура, защото тялото няма да разполага с достатъчно ресурс или пък стимул да разработи мускулатурата и да я оформи. Няма да се чувствате жизнени и подвижни, защото тялото няма да има енергия и за това. Базовия метаболизъм покрива само неговите основни нужди.

  Ето защо ви трябват повече калории, а с повечето калории – и физическа активност, за да ги впрегнете в работа и да извлечете максимални ползи от приема им. Заседналия начин на живот не може да ви го осигури. Дори да нямате проблеми с теглото, здравето може да пострада по редица други начини, в следствие на застояването, част от които описах преди малко.

   Затова, добре е да намерите малко време и дори в по-мързеливите дни, да отделите поне 20-30 минути, а защо не и повече – 60-90, за умерена физическа активност, която да подобри метаболизъма ви, да ви позволи да приемете повече калории и да ги изразходите пълноценно.

   Можете да започнете много леко – с редовни разходки и сутрешно разтягане, или пък да отделите време вкъщи за лека домашна фитнес програма, която можете да изпълнявате в свободното си време. Много по-добре е вместо да стоите пред телевизора или с телефон в ръка.

   Редовната физическа активност не само ни помага да водим по-здравословен и балансиран начин на живот, но подобрява и настроението. Какво по-хубаво от това да се чувстваме и здрави, щастливи и да изглеждаме добре. Дори и с минимални усилия.

 

   А вие как мислите, съгласни ли сте с мението и професионалните съвети на нашия гост автор Страхил Иванов?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *