Изкуственият интелект през 2023 г.

Fairchart.bg - Блог > Новини > Актуално > Изкуственият интелект през 2023 г.
Изкуственият интелект през 2023 г.

През последното десетилетие изкуственият интелект (AI) се внедри във всеки аспект на нашето общество и живот. От чатботове и виртуални асистенти до автоматизирани индустриални машини и самоуправляващи се автомобили. С една дума трудно е да пренебрегнем въздействието му.

Пазарът на изкуствен интелект (AI) е в бърз растеж от няколко години. Този импулс ще продължи и ние започваме да го осъзнаваме с наличието на мощни нови инструменти и услуги, базирани на изкуствен интелект, в различни индустрии. AI не е добавка в отделни области като виртуални асистенти или алгоритми за препоръки, а ще бъде нещо, което подкрепя начина, по който се прави бизнес в по-широк план.

Предприятията ще осъзнаят, че използването на автоматизация, задвижвана от изкуствен интелект, за по-бързо и по-интелигентно извършване на работа ще бъде толкова необходимо, колкото и увеличаването на базата от умения на работната сила. Положителната страна на това е, че докато AI се разпространява в бизнес общността, той ще може да демонстрира не само как подобрява изживяването на клиентите, но и това на служителите, както и да помогне за устойчивостта.

Но какво движи този експоненциален растеж и как ще се отрази?

Няма съмнение, че AI ще продължи експлозивния си растеж през 2023 г. Въпреки това, като се има предвид бързият темп на промяната, важно е да се отделят значимите постижения. Това е епохата на сътрудничеството човек-машина.

2023 г. може да бъде годината, в която изкуственият интелект ще бъде широко възприет от здравеопазването, пътуванията и банкирането. Банките ще използват AI по-интензивно, за да им дадат конкурентно предимство при анализиране на капиталовите пазари и откриване на възможности.

AI ще постигне пълния си потенциал само, ако е достъпен за всички и всяка компания и организация може да се възползва. Постоянно растящ брой приложения предоставят AI функционалността на всеки, независимо от неговото ниво на технически умения.

Ако попитате повечето хора за какво мислят, че е полезен AI, те вероятно ще ви кажат, че е главно за автоматизиране на рутинни, повтарящи се задачи. Въпреки че това често е вярно, науката е посветена на изграждането на AI инструменти и приложения, които могат да имитират едно от най-уникалните човешки умения от всички – креативността. Един от най-известните генеративни AI модели е GPT-3, способен да създава текст и проза, почти неразличими от тези, създадени от хората.

Разработването на по-етични и обясними модели на ИИ е от съществено значение поради редица причини. Най-належащото обаче се свежда до доверието. AI изисква данни, за да учи, и често това означава лични данни. За много от потенциално най-полезните и мощни случаи на използване на AI това може да са много чувствителни данни като здравна или финансова информация. Ако ние, широката общественост, не се доверяваме на AI или не разбираме как той взема решения, ние просто няма да се чувстваме сигурни, предавайки информацията си, и цялото нещо се разпада.

През 2023 г. голяма част от нас ще работят заедно с роботи и интелигентни машини, специално проектирани да ни помагат да вършим работата си по-добре и по-ефективно. Като цяло развиването на способността за работа с и заедно с тях ще става все по-незаменимо работно умение. Може да се каже, че за много от нас това ще помогне за смекчаване на опасностите от това нашите роли да станат излишни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *