Как да харчим разумно парите си през 2023-та?

Fairchart.bg - Блог > Статии > Мисли за живота > Как да харчим разумно парите си през 2023-та?
Как да харчим разумно парите си през 2023-та?

   На този въпрос специално за блога на Fairchart.bg ни отговаря Стойне Василев. Той е личен финансов консултант, създател на сайта за лични финанси и собствен бизнес SmartMoney.bg и председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК)

Стойне, какво според теб означава разумно да харчим парите си, къде е тънката граница между задължителни разходи и разхищение?

За всеки границата е различна и зависи от неговите ценности, възпитание, среда и много други фактори. Аз искам да получа максимална полза от всеки лев, който похарча и на тази база правя моите разходи. Когато става въпрос за вещи и не толкова важни неща, не съм склонен да давам много пари и при тях търся някаква добавена стойност. При инвестициите съм склонен да вложа и повече средства, ако те ще ми донесат добра доходност.

Как да се справим с “инцидентните” покупки, има ли някакви трикове, които да ни помогнат?

При пазаруване използвам два лесни трика, които могат да се приложат от всеки. Първият е да превърна цената на покупката във време. Това означава, че ако месечните ми разходи са 1000 лева, например, ако дам 250 лева за нещо, то аз съм дал цяла седмица от живота си за една вещ. Ако е свързано с бизнеса ми, бих дал това време, но за непотребни неща не съм склонен да го направя. Вторият трик е, че си нося бележка в портфейла, на която пише „Наистина ли се нуждаеш от това?“. Ако не премине този тест, не го купувам.

Спестяване

Как да се научим да спестяваме, какво би ни посъветвал и как ти спестяваш?

Както всяко нещо, така и спестяването изисква определени усилия и начални стъпки. Аз започнах с 20 лева на месец, след това станаха 50 лева, след това 100 лева и така нататък. Знам какви са моите дългосрочни цели и заделям за тях. В момента спестявам над 70% от моите приходи. За някои хора това може да е екстремно, но за мен е напълно нормално.

Кои са разходите, които не са задължителни, можем да спестим много от тях, но не ги забелязваме?

Това са всички дребни разходи, които не ни носят никаква полза, а на края на месеца се оказва, че за тях са отишли поне 20% от нашите доходи. Тук влизат всички глезотийки като капучиното сутрин, някакви сокчета, сладки неща, бутилка минерална вода и много други.

Как да спестим пари за средно голям разход, като семейна почивка например или автомобил? По-удачно е да вземем кредит, може би?

Почивката и автомобила не са извънредни разходи и могат да се предвидят. Да вземем кредит за нещо, което ще се обезцени само след 2-3 години с над 50% от стойността си (автомобил) или ще забравим за него след около седмица (почивка), не е разумно за мен. Заемите са само за неща, които ще ни донесат по-голяма полза от лихвата, която ще платим на банката. За всичко останало, спестяванията са най-подходящият вариант за покупка.

Къде да държим спестените пари или е по-добре да ги инвестираме в нещо?

Много хора си мислят, че спестяването и инвестирането са синоними или алтернативи. Всъщност, първо спестяваме пари (заделяме) и след това ги инвестираме. Бих препоръчал да се търсят активи, които носят доходност поне колкото е инфлацията в момента (около 3% на годишна база). В противен случай, парите ни се топят и намаляват с времето.

Инвестиции

В какво е най-добре да инвестираме?

Няма универсален актив и за всеки човек е подходяща различна инвестиция. Най-добре да инвестираме в своите знания и след това в опит. Те ще ни подскажат коя финансова инвестиция е най-подходяща за нас.

В България масово хората инвестират пари в недвижими имоти и смятат че това е най- сигурната инвестиция – какво е твоето мнение?

Когато чуя думите „гаранция“ и „сигурност“, косата ми настръхва. За толкова години разбрах, че това са просто думи без никакъв смисъл. Имотите са добра инвестиция, но не са универсални за всички. В България всеки си мисли, че разбира от недвижими имоти и че това е лесно, но изобщо не е така. Ако сме решили да закупим жилище или друг вид имот, който да даваме под наем, по-добре да се консултираме предварително със специалист.

Заслужава ли си да инвестираме в допълнително пенсионно осигуряване?

За мен, това не е добра опция при сегашното законодателство.

Може ли човек да има пасивни приходи и трудно ли се постига това?

Може да има пасивни приходи, но може да изкара много повече от активно управление на инвестиции. Това е моята препоръка – преди да мислим как парите ще работят за нас, а ние ще си лежим на някой плаж, да помислим как да максимизираме нашето време и да умножим парите, които имаме.

Стойне, благодарим за изчерпателните и полезни отговори! Как могат да се свържат нашите читатели с теб, ако желаят да ползват твоите услуги, знания и опит във финансовата сфера?

На сайта SmartMoney.bg има всички мои координати и всеки, който има нужда, може да се свърже с мен.

Ако това интервю ви е било полезно, ще се радваме да го споделите с ваши близки и приятели!

Пишете ни в коментар, ако искате да влезем в детайли по някоя от подтемите за разумни разходи, спестяване, инвестиции или друго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *