Как да научим детето на гърне

Fairchart.bg - Блог > Статии > Полезно > Как да научим детето на гърне
Как да научим детето на гърне

Коя е подходящата възраст за махане на памперса?

За всяко дете приучаването към гърне е важна и сериозна крачка в развитието му. Много деца са готови на възраст между 18 и 24 месеца. Естествено, всичко е много индивидуално и ако виждате, че детето Ви не показва интерес към процеса, не го насилвайте. Изчакайте и след време пробвайте отново с различен подход.

Има различни фактори, които оказват влияние върху бързината на приучаването. Тук огромна роля играят способността на Вашето дете самостоятелно да се изправя, да стои и да ходи.

Използвайте едни и същи думи и фрази по време на приучаването, като например: „ако“, пиш“ и т.н. Много е важно да покажете на Вашето мъниче как изглежда и как се усеща бельото на големите, защото оставяйки памперси, то няма да усети кога е мокро и има нужда от тоалетна. Препоръчително е да държите гърнето в тоалетната, а не на друго място, за да може детето да го асоциира с процеса по ходене до тоалетна.

Инцидентите при отучване от памперс

Инцидентите са неизменна част от приучаването. Ако наказвате детето за всеки такъв, това ще забави прогреса и ще прибави месеци към процеса.

За много родители началото е най-трудно. До този момент памперсът е нещото, което е било постоянно. Следователно детенцето се сблъсква с промяна в начина си на живот. Ще трябва да го наблюдавате внимателно, така че своевременно да забележите ранните знаци, че има нужда от гърне. Постепенно, то започва да не се чувства добре от усещането да бъде мокро и желанието да се научи става по-силно.

Ако Вашето съкровище поиска гърнето, но нищо не се случи, трябва да реагирате спокойно. По този начин то няма да се притеснява да го поиска отново и няма да се затвори в себе си и да спре комуникацията с вас.

Въоръжете се с:

Постоянство: стъпките трябва да са едни и същи, за да може процесът да стане навик

Упоритост: ще има моменти и ситуации, когато детето сякаш няма да се интересува, но трябва да бъдете упорити.

Търпение: вярвайте в детето си и се опитайте да реагиране по най-правилния начин в дадените ситуации

Любов: постарайте се да окуражавате детенцето си и избягвайте да крещите, защото по този начин то започва да се страхува от процеса.

Ясла и детска градина

Ако започнете с приучаването на гърне преди тръгване на детска градина, ще помогнете на учителите и ще поемете отговорността. Говорете с възпитателите и ги помолете да използват същия подход, за да не се стигне до объркване на детето. За да се осигури ефикасност, трябва да се прилагат същите стъпки.

Как да махнем памперса? Препоръки:

Бъдете търпеливи – за всички родители приучаването към гърне е труден процес, но не бива да се притеснявате и тревожите за коментарите на другите. Следвайте интуицията си и това какво е най-добро за Вашето дете.

Ако детето Ви вече се е научило, прекрасно, но това не означава, че няма да има нужда от Вашата последваща подкрепа. Продължавайте да го насърчавате и поздравявате за неговите успехи, както и подхождайте разумно, когато има инциденти.

Успех, мили родители!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *