Как да развиеш подходящото за теб високодоходно умение?

Fairchart.bg - Блог > Статии > Любопитно > Как да развиеш подходящото за теб високодоходно умение?
Как да развиеш подходящото за теб високодоходно умение?

Миналата седмица те запознахме с понятието „високодоходно умение“ възможно най-опростено, за да можеш лесно да разбереш и асимилираш какво имаме предвид.

Днес обаче искаме да ти дадем още информация по темата, защото за тази концепция не се говори много детайлно в България.

Като наш читател се стремим ти да получаваш само информация, приложима на практика. Тази статия съдържа само и единствено такъв тип информация.

Това, което ще прочетеш в следващите редове, може да ти се стори много просто, но знай, че то не е за хора, които искат бързи и лесни пари. Не е безплатно и цената не е много ниска.

Ще можеш да приложиш написаното, и да постигнеш желаните резултати, само и единствено, ако отделиш нужното време за усъвършенстване.

Също така ще трябва да се сприятелиш с Търпението. Спокойно, нещата не стават толкова бавно, колкото обикновено си представяме като чуем „търпение“. Ако приемеш мисълта, че хубавите неща просто изискват време и не се случват за 24 часа, дефиницията ти за „търпение“ няма да се различава от правилната в този случай.

Е, това е цената, която трябва да платиш. Ако си готов, можем да започваме по същество.

Ще ти представим една проста формула с 2 части.

Ето я и първата част…

Какво обичаш

Нека ти дадем малко допълнителни насоки.

Ти може би обичаш да рисуваш, обработваш или създаваш нови уникални творби с Photoshop?

Или да заснемаш и обработваш видеа?

Може би твоята страст е да събираш информация и да я оформяш като лесно разбираем текст?

Ако можеш от всичко това по малко, може да го приложиш съвсем успешно под формата на маркетинг и реклама в социалните мрежи. Доста е актуално в днешно време.

Това са някои от хобитата, които повечето хора имат днес.  Сега си задай следните въпроси:

Достатъчно добър ли си? Обичаш ли наистина да се занимаваш с това нещо? Лесно ли би се отказал от него? Защо го правиш?

Нека вземем за пример човек, който обича да рисува и наистина умее да използва Фотошоп. Обикновено неговите близки и приятели знаят това и често му се доверяват, когато имат нужда от обработка на снимка, лого или каквото и да било свързано с графичен дизайн.

Това може да е едно добро начало

Колко са възможностите пред този човек:

  • Запазва умението само за себе си и го използва само за лични цели.
  • Помага от време на време на приятел или познат.
  • Превръща го във „високодоходно умение“ и продава труда си.

Ти кое би избрал?

Накъдето и да се огледаме все ще се натъкнем на нещо, докоснато малко или много от графичен дизайнер. Всяка компания се нуждае от такъв за изработка на рекламни брошури, изграждане на външния вид на уеб сайт и т.н.

Сега най-вероятно ще си помислиш: Да, но аз не съм учил това в университет и нямам диплома. Професията ми е друга. Как ще намеря някой, който да ми се довери?

Замисли се, правиш това в свободното си време и си добър в него. Изградил си способността да мислиш извън определен „шаблон“. Защо не започнеш да изкарваш пари с хобито си?

Сещаш се за онези малки компании, които тепърва стартират, нали? Не всички от тях имат възможността да си позволят професионалист.

С твоите умения ти можеш да им дадеш стойност и да получиш прилична сума за това, което даваш.

Можеш ли да им помогнеш, те няма да се интересуват дали имаш диплома. Решаваш ли техен проблем, нищо друго няма значение. Това не важи само за графичните дизайнери.

Но какво, ако нямам никакво хоби?

Как да развия „високодоходно“ умение

В такъв случай е добре да експериментираш различни дейности докато не намериш правилния за теб вариант, тъй като универсален няма.

Виж в интернет от какви умения се нуждае пазара, харесай си едно и го изпробвай. Aко не ти доставя удоволствие да се занимаваш с него, търси друго. Когато осъзнаеш, че си намерил дейността, която ти харесва, не спирай да се учиш и резултатите няма да закъснеят.

Ето ти малко примери, които са силно търсени в днешно време:

  • Видео обработка. Нужно е да умееш да работиш с видео-обработващи програми. Това е съдържанието на бъдещето;
  • Писане на текстове. Трябва да усвоиш събирането на информация и писането, предназначени за хора и фирми с блогове например;
  • Създаване на сайтове с Word Press. За този тип сайтове не са нужни задълбочени познания по програмиране. Ще си от полза на стартиращите блогъри и онлайн търговци.

Каква е разликата между обикновено умение и „високодоходно умение“? – това е втората част от формулата, без която първата няма смисъл.

Тя всъщност отразява може би най-важното умение измежду всички, а именно – Способността да комуникираш по въздействащ начин или накратко…

Изкуството да продаваш

Важно е да се научиш да въздействаш над потенциалните си клиенти. Те трябва ясно да разбират защо точно ти можеш да решиш техния проблем. Научи се да вдъхваш доверие у другите, иначе те никога няма да те допуснат.

Умението да продаваш няма нищо общо с манипулация. Клиентът ти има проблем за решаване, който ти можеш да решиш, само трябва да му покажеш, че си способен и може да ти има доверие. Има доста книги по темата, но ето една подходяща от тях Хвани жокера от Радослав Благоев. Разбира се има много и ако имаш нужда можем да ти изпратим линкове и към други, само ни поискай.

Сега вече имаш основната информация плюс няколко примера, която ти е нужна, за да започнеш да развиваш своето „високодоходно умение“. В началото най-вероятно ще ти е трудно, но знай, че слабите се отказват именно тогава. Ако направим аналог с излитането на една ракета, сещаш се – тя харчи най-много гориво и въпреки това се движи най-бавно именно в началото. Позволи си да разгърнеш максималния си потенциал и си дай време. Поставяй си малки седмични и месечни цели, които да служат за измерване на прогреса ти.

Търси контакт с хора, които са потенциални твои клиенти и комуникирай с тях, за да разбереш какво търсят и очакват. Не се притеснявай, че ще получиш откази, ниска оценка или остра критика (хейт). Това е част от играта и трябва да я приемеш. Научи се да ги приемаш спокойно, да анализираш защо се е стигнало до тях и какво можеш да направиш. Ето една малка стратегия за финал – Когато чуеш НЕ, не се панирай, просто задай въпрос и докато чакаш отговора помисли как да направиш предложението си по различен начин и дай на човека допълнителна стойност.

В заключение от нас

Помни, че всичко е в твоите ум, сърце и ръце. Образовай се, развивай твоите умения, практикувай, събирай обратна връзка, разбери кое е твоето „високодоходно умение” и печели повече пари в бъдеще!

 

Тази статия е част от блога на Fairchart.bg – платформа с полезна информация, класации и рейтинг от потребители на големите фирми и брандове в България. За всеки глас в класация правим дарение от 8 стотинки за активна инициатива на избрана от нас организация в нужда. 

Харесай си класация и гласувай с кауза още днес
ГЛАСУВАЙ С КАУЗА

 

Последвай ни и във Facebook страницата ни, ще ти бъдем благодарни!

Ако тази информация ти беше полезна, запиши се и за нашия имейл бюлетин, където всеки месец споделяме всичко ново, полезно и интересно от нас:

 

Сподели статията с приятели, може точно сега някой да има нужда именно от подобна информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *