Нов член в семейството. Помогнете на първото си дете да се адаптира

Fairchart.bg - Блог > Статии > Любопитно > Нов член в семейството. Помогнете на първото си дете да се адаптира
Нов член в семейството. Помогнете на първото си дете да се адаптира

Любовта и вълнението, които сте изпитали, когато сте се прибрали вкъщи с първото си бебе, са били неописуеми. Чувството е двойно по-специално, вторият път, тъй като не просто имате бебе, а първото Ви дете ще има братче или сестриче. За разлика от първата бременност, Вие ще сте по-осведомени и подготвени относно избора на АГ болница и списъка с най-необходимите неща за новороденото, защото вече ще сте обиколили повечето детски магазини. Но този път ще се окажете изправени пред нови предизвикателства.

Как ще се промени ежедневието на семейството?

По време на първата бременност е трябвало да се грижите за себе си и за бебето. Но през втората ще бъдете по-заети с допълнителната отговорност за нуждите на първото Ви дете. След раждането Ви очакват няколко натоварващи седмици, тъй като от една страна Вие се занимавате основно със смяната на бебешки пелени, хранене на бебето, а от друга, по -големият батко/кака изисква цялото Ви внимание.

Разделяне на отговорността

Единственият начин да се справите с нуждите и на двете си деца е като разделите задачите с партньора си. Например татковците могат да се грижат за баткото/каката, тъй като техните потребности са по-малко взискателни. Поискайте помощ от семейството и роднините, когато е необходимо.

Еднаква обич и внимание към двете деца

Дисбалансът в родителското внимание може да доведе до сравняване между братя и сестри – никога не е добра идея, защото това може да предизвика ревност и ниско самочувствие, като по този начин подчертава съперничеството. Не правете изявления от рода на „по-малкият ти брат започна да говори по-рано от теб“ или „той не плаче толкова“. Това не е правилен начин за създаване на връзка.

Споделянето

За децата е голяма промяна, когато на сцената се появи брат или сестра. Може да бъде трудно за по-голямото Ви дете внезапно да трябва да споделя Вас, пространството и своите вещи. Когато става въпрос за споделяне на детски играчки, започнете разговора рано – горе-долу по времето, когато бебето може да започне да ги хваща или грабва.

Позитивен подход

Като реагирате с търпение и разбиране, детето Ви ще се почувства отново сигурно и ще знае, че освобождавайки място за нов член на семейството, то не отстъпва своето място или получава по-малко любов от Вас. По този начин ще приеме бебето и ще започне да вижда, че също е част от живота му, в ролята си на голям брат или сестра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *