Образователната система чудо – Финландската

Fairchart.bg - Блог > Статии > Любопитно > Образователната система чудо – Финландската
Образователната система чудо – Финландската

Според данни на Международната организация за оценяване на ученици в отделни държави, финландската образователна система е направо чудо. Това е така още от 2003 година и продължава и до днес. ООН също определя именно Финландия и Дания, като световните номер едно по отношение на образование и това несъмнено е така. Защо това е вярно, ще опитаме да ви обясним в тази статия.

Защо е смятана за чудо

Основно във Финландия, записването на малчугани от три години в детско заведение е избираемо. Подготовката за училище между шест и седем годишна възраст също е избираема, като ако родителя иска да обучава детето си сам в къщи – се подпомага от държавата. Поради високото си самосъзнание обаче над 90% от финландците се възползват от държавното обучение. Образованието от седем години до шестнадесет е задължително. До последните години на двадесети век финландската образователна система е ползвала модела за образование на Швеция, но тогава се прави една изключителна реформа и то става насочено към индивидуалните нужди на всеки един ученик в страната.

Образователната система чудо в света, финландската, не допуска частни училища в страната. Според нея всяко училище има абсолютно един и същи основен метод на обучение, критерии и материали, по които да обучава децата. Осигуряването на транспорт до училище, материалите и учебниците необходими за обучението, както и топлия обяд, са грижа на държавата и финансово се поемат от нея. Така абсолютно всяко едно дете може да ходи на училище, дори и да е социално слабо.

Преподавателите

От друга страна, за да е най-добрата обучителна система в света, финландската има изключителни преподаватели. Нивото на преподаване е най-доброто в цял свят. На първо място те са уважавани, високо платени и се развиват в професията си през целия си активен период на преподаване, за разлика от много други страни! Но не тези екстри така да се каже, правят финландското обучение толкова успешно, а най-вече факта че е автономно. Да, учебниците за обучение и основния метод по обучаване са еднакви, но всеки учител има право да избира системата, по която да преподава и материалите свързани с това.

Образователната система чудо в света изгражда изключително близка и постоянна връзка между учител, ученик и родители. През първите четири години от обучението си децата не се оценяват, а им се дава основа и база за надграждане на знанията, така конкуренцията и елитната принадлежност са премахнати. Екипната работа е основата на преподаването, като индивидуалността на всеки е на първо място. Като цяло финландското образование предлага комфорт, свобода, международно развитие, чрез различни програми за обмен, практика и малък брой ученици в класовете. Това е причината тази образователна система да е смятана за толкова добра.

А вие как смятате, всичко това води ли до по-добри резултати за децата? Смятате ли, че училищата и университетите в България има какво да заимстват от Финладската образователна система?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *