Първокласникът и грешките, които родителите често допускат

Fairchart.bg - Блог > Статии > Първокласникът и грешките, които родителите често допускат
Първокласникът и грешките, които родителите често допускат

Живеем във все по-натоварено и изпълнено със стрес ежедневие, поради което никога не е било по-важно да насърчаваме емоционалната и умствена устойчивост на нашите деца. Не само, че психически силните деца успяват по-добре сами да се оправят с предстоящи проблеми, но проучванията са установили, че те са и по-склонни да бъдат отговорни в училище и в бъдещата си професия.

В днешни дни с толкова много образователни възможности, налични за децата, не винаги е лесно за родителите да вземат образователни решения. Ученето започва у дома и това, което правите вкъщи, оказва въздействие върху представянето на детето Ви в класната стая. Рефлектира и върху това, което то научава от моментите между преподаването и житейските уроци, което за в бъдеще се отразява на евентуалния резултат от избрания университет и академична пътека като цяло.

Минимизиране на чувствата на Вашето дете

Редно е децата да знаят, че е хубаво да могат да показват и да говорят за емоциите си. Когато родителите казват реплики от рода на „не бъди толкова тъжен за това“ или „това не е нищо особено“, те изпращат посланието, че чувствата не са от значение и че е по-добре да ги прикриват и потискат.

Винаги пазите детето си от неуспех

За всеки родител не е лесно да гледа как детето му се бори с предизвикателства, които знае, че може лесно да поправи вместо него. Но замислете се за следната ситуация: ако Вашето дете не се справя много добре в училище, знаете, че ако му кажете верните отговори вкъщи, това само ще има отрицателен краен резултат, защото не можете да сте в класната стая, когато то трябва да попълни тези тестове само. Вместо да се поддава, когато има лоша оценка, дайте му възможност да научи какво е необходимо, за да превърне лошата оценка в добра и какво е чувството да се поучи от своя опит.

Свръхкритични сте към грешките на детето

Смята се, че интензивното наблюдение насърчава успеха и прави децата по-добри. Но децата, отглеждани по този начин, се чувстват длъжни да бъдат съвършени във всичко – спорт, знания, как изглеждат или каквото и да е. Това често води до ниска самооценка, нерешителност и несигурност в себе си.

Притискате го с прекалено високи очаквания

Тази точка донякъде върви ръка за ръка с предишната. Родителите често правят грешката да поставят образованието толкова високо, че детето им може да помисли, че това е основното, от което родителите му се интересуват. Въпреки че образованието е важно, също така е от значение другите му умения и опит да бъдат изградени и оценени. Детето Ви може да се почувства задушено от изключително високи очаквания, пренатоварени графици и натиск да бъде номер едно в училище.

Противопоставяте се на учителя

Не е задължително да се съгласявате с всичко, което учителят на Вашето дете казва, обаче, да демонстрирате неодобрение всеки път и да го превърнете в злодей само ще засили манталитета на жертва у детето.

Отделяйте време на детето си и го насърчавайте по положителен начин да бъде това, което е. Няма наръчник за родителство, така че ако вече сте допуснали някои от тези грешки, не забравяйте, че никога не е късно да промените подхода си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *